A Musica Aurea Vegyeskar vendégszereplése Törökbálinton

A törökbálinti Cantabile kórus október 1-jén ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját. A nagyszabású koncertre a sokéves kórusbarátság révén meghívást kapott a Musica Aurea  Vegyeskar  is. A két énekkar 2003 tavaszán jelképes helyen, az Országház melletti Rákóczi-szobornál találkozott először a nagyságos fejedelem születésnapja alkalmából tartott emlékünnepségen. Első látásra, még inkább hallásra, rokonszenvesek lettek egymásnak. Kapcsolatuk az azóta eltelt 13 esztendő alatt olyan rendezvények jóvoltából erősödött, mint a Budai Várban és a Mátyás-templomban adott 2004-es közös koncert, a 2006-os Nemzetközi Kórustalálkozó Törökbálinton vagy több alkalommal az ipolysági adventi hangverseny. A kerek kórusszületésnapokat is együtt tartják, ilyen volt 2007- ben a Musica Aurea Vegyeskar születésnapja, 2011-ben a Cantabile megalakulásának 15. évforulója, 2012-ben pedig a Musica Aurea zenei tevékenykedésének 15. jubileuma.

A Cantabile ezúttal is páratlan vendégszeretetéről tanúskodott: egész napos programot biztosított az ipolysági kórustagoknak. Szombat délelőtt Kramm György, a Cantabile elnökének jóvoltából a Fémalk dunavarsányi üzemébe látogattak el, ahol az autóalkatrész-gyártás folyamataiba nyerhettek betekintést. Délután a törökbálinti Munkácsy Mihály Művelődési Ház modern termeiben gazdag kiállításon követték nyomon a baráti kórus 20 évének legjelentősebb eseményeit. A zene  világnapja és a Cantabile jubileuma alkalmából rendezett kora esti műsor nagy közönséget vonzott. A Musica Aurea Vegyeskar Béres Gábor vezetésével egyházi és világi művekkel lépett fel, az egyik népdalfeldolgozást vastaps fogadta. Az emelkedett hangulatú koncertet több összkari szám, többek között a Beethoven zenéje felhasználásával komponált Európa Himnusz zárta kamarazenekar kíséretében.

Az ünnepi műsort oldott hangulatú vacsora követte egy budafoki pincében. A Cantabile kóruson és a Musica Aurea Vegyeskaron kívül jelen volt a gyergyószentmiklósi Szent Miklós Kamarakórus, valamint a Cantabile egykori tagjai és támogatói. A jubiláló kórus karnagya, Vékey Marianna és az ipolysági énekkar vezetője, Béres Gábor kiemelte a zenei kapcsolat fontosságát, és megerősítették a jövőbeli együttműködés szándékát.

-ázLeave A Reply