Helytörténeti felolvasó ülés a honismeret napján

A honismeret napja alkalmából tisztelegve Bél Mátyás emléke és az általa Magyarországon végzett helytörténeti kutatásban elért kimagasló eredményei előtt a magyarországi Honismereti Szövetség és az Érdy János Honismereti Egyesület Pest megyében évente helytörténeti felolvasó ülést szervez. Az ez évi rendezvényre 20l6. március 19-én került sor Dunakeszin a VOKE József Attila Művelődési Központ és Dunakeszi Városvédő Egyesület közreműködésével.

Az összejövetel célja bemutatni a helytörténeti kutatásokban elért eredményeket, új kiadványokat, kezdeményezéseket, melyek Pest megyében, Budapesten és Magyarországon kívüli területeken születtek. Az idei ülésre meghívást kaptak ipolysági képviselők is, így dr. Márton István, a Honti Múzeum Baráti Körének alelnöke, Pálinkás Tibor, a Honti Múzeum és Simonyi Galéria vezetője, Bendík Márta, a Honti Múzeum munkatársa – aki, sajnos, betegsége miatt nem volt jelen a rendezvényen –, és Solmoši Márta, a Honti Múzeum Baráti Körének vezetőségi tagjai is.

A jelenlévők a következő előadásokat hallhatták: Szakáll Lászlóné bemutatta a 100 éves dunakeszi VOKE József Attila Művelődési Központot, Volentics Gyula sződi helytörténész a Sződi Helytörténe-ti Alapítvány 2015- ben megjelent kiadványait ismertette, az ipolysági Bendík Márta előadását Pálinkás Tibor olvasta fel, melynek címe A helyi téglagyártó családok látható emlékei Ipolyságon. Kismarosról dr. Dabóczi Ákos Adatok, nevek és térképek Kismaros XVIII–XIX. századi történetéből címmel mutatta be kutatásainak eredmányeit. Az ipolysági dr. Márton István a legújabb könyvének kiadása előtt néhány oldalt felolvasva adott ízelítőt, kedvcsinálót könyvéhez. Fésű József György, a szobi Börzsöny Múzeum Baráti Körének elnöke előadásában Csákhegy, a ritzer ipar bölcsője címmel mutatta be kutatásának és dr. Hála József néprajzkutató munkájának eredményeit. Dr. Bodrogi László szigetújfalusi radiológus Visszaköltözöttek – in memoriam szigetújfalusi svábság címmel adott elő. A szentendrei Móricz János egy nagyon érdekes és követni való kezdeményezésről számolt be Eleven örökség – helytörténeti vetélkedők Szentendrén címmel. Kollár Albin dunakeszi iskolaigazgató Révész István és kora című előadásával állt a jelenlévők elé.

A délutáni órákban a résztvevők Dunakeszi történelmi nevezetességei mellett megtekintették a város helytörténeti gyűjteményét.

Fotók: Mándli GyulaLeave A Reply