Ipoly Menti Találkozások Ladislav Ballek nyomában

Immár tizenharmadik alkalommal került városunkban megrendezésre az Ipoly Menti Találkozások közéleti-kulturális rendezvénysorozat. Az idei találkozások központi témája Ladislav Ballek író, diplomata és politikus volt, s ennek kapcsán Ipolyság irodalmi lenyomata.

A május 27-ei, pénteki megnyitón Hunčík Péter kiemelte: „Szlovák és magyar írók is írtak Ipolyságról, sok hasonlóság, de ugyanakkor különbség is fellelhető műveikben. Ez így van rendjén, semmifajta feszültség nincs a magyar és a szlovák irodalomban. Csodálatosan domborítják ki a lényeget, az emberi mivoltunkat, az emberi sorsunkat.”

A megnyitó keretében a Menora Saag Cetrum Artis udvarán található Ipolyság nevezetes személyiségei falán Anna Balleková, az író özvegye, Gregor István polgármester, valamint Hunčík Péter felavatta Ladislav Ballek emléktábláját. Az eseményen jelen volt Rastislav Ballek (képünkön), az író fia, valamint két testvére, Jolana Barlová és Jozef Ballek is.

A nap kerekasztal-beszélgetésének résztvevői Ballek Palánkját idézték fel. Két irodalomtörténész, Žilka Tibor és Peter Zajac vázolta a regény ipolysági aspektusait. Az este Ballek Akác című regényéből készített Agáva filmadaptáció vetítésével folytatódott. A filmvetítést követően rövid beszélgetés következett Ondrej Šulajjal, a film rendezőjével. A beszélgetések vezetője Tatiana Wenclová volt.

A másnapi, szombati beszélgetések vendége volt Gágyor Péter, Hunčík Péter és Molnár Imre. A három vendég városunk magyar irodalmi kötődéseit, a magyar–szlovák viszonyulást elevenítette fel. A Határeset kapcsán N. Tóth Anikó Žilka Tibort és Hunčík Pétert kérdezte. Mint elhangzott, a regény mesterien ötvözi a mikro- és a makrokörnyezet, a magán- és a világtörténelmi aspektusokat. Hunčík Péter művéből ifj. Baráti Tamás olvasott fel részleteket.

A nap következő vendége Gágyor Péter volt. Az Ipolyságon született író, dramaturg, publicista hosszú évek múltán tért vissza szülővárosába. Az idén hetvenéves íróval Sánta Szilárd beszélgetett, verseiből Lészkó Boglárka szemezgetett. Az egyórás beszélgetés során felelevenítették az emlékeket, Az Ezek című műben is visszatérő, a városhoz köthető motívumokat.

A nap harmadik vendége az ipolyfödémesi születésű Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet jelenlegi igazgatója volt. Az intézményvezetőt Tóth Tibor kérdezte. Molnár Imre röviden vázolta a történelem viharai által befolyásolt életpályáját. A magánjellegű vallomás mellett közéleti témákat is boncolgattak, többek között kitért a magyar–szlovák viszonyra is. Mint elmondta: „A huszadik század történelme nagyban befolyásolja a két nemzet viszonyát, kevés az olyan esemény, amelyet egyformán értékelnének. Ezért is fontos a kulturális párbeszéd folytatása.” Szóba került Esterházy János is. Vele kapcsolatban Molnár Imre kifejtette, békés együttélésre törekedett, em-patikusan viszonyul a szlovákokhoz, ennek ellenére meghurcolták.

A kiállítások és koncertek sem maradhattak ki a találkozásokból. Május 26-án egy különleges kiállítás megnyitására került sor a MyHont Café kávézó emeletén. Az A. Ličková háromszor tárlaton Anna Ličková, Alena Ličková és Alžbeta Ličková festményeit láthatja a közönség.

Pénteken további két tárlat is nyílt a zsinagóga épületében. A földszinten Pavel Moza zólyomi festőművész állított ki. Az olaj- és kombinált technikával készült alkotásokon a női test jelenik meg. Több alkotáson az öltöztető bábu alakjában formázta meg a nőiességet. A színes festmények különleges összhangot alkotnak.

A kiállítótér emeleti részében pedig Alica Tichá, Imrich Pleidel és Papp Zsolt építészek látványtervei jelentek meg. Az egyes paneleken láthattuk a Papp Zsolt és Alica Tichá vezette tervezőiroda által felújított alsósztregovai Madách-kastélyt, a véglesi várkastélyt, valamint a májusban átadott losonci zsinagógát. Imrich Pleidel esetében pedig magánházak mellett Vágsellye központjának átalakítását figyelhetjük meg.

Szombaton két koncert is szerepelt a programon. Késő délután a Szlovák Tanítók Kamarazenekara adott hangversenyt. A ka-marazenekar tagja Rédli János, a művészeti alapiskola igazgatója is. Repertoárjukban a klasszikus barokk zeneszerzők mellett 20. századi művek, illetve filmzenék szintén felcsendültek. Az estet a budapesti Pódium Színház operett- és filmdalokat, valamint musicalrészleteket felvonultató könnyed műsora zárta.

A vasárnap a gyerekeké volt. A zsinagóga udvarán, valamint a múzeum előtti téren gyermeknapi programok várták a legkisebbeket. A Menora Saag Centrum Artisban három gyermekelőadást is megtekinthettek. Hatalmas sikert aratott a Pongrácz Lajos Alapiskola mellett működő Csillag-szóró gyermekszínjátszó csoport Titoktár előadása. Az N. Tóth Anikó, Köteles Judit és Béres Gábor által összeállított műsorral június folyamán több országos és nemzetközi versenyre is készülnek. A Gál Tamás vezette Csavar Színház Beugró című gyermekelőadásával szórakoztatta a közönséget, majd a szlovák Divadlo Clipperton színtársulat előadása zárta a délutánt.

A zsinagóga udvarán különféle kézműves-foglalkozásokat próbálhattak ki az érdeklődők. A múzeum előtti téren ugrálóvár, arcfestés és lovaglás várta a kicsiket. Emellett kipróbálhattak népi játékokat is, a múzeumban pedig a múzeumok éjszakáján nagy sikert aratott „kincs-keresésbe” is bekapcsolódhattak.Leave A Reply