Nemzetközi Pünkösdváró Kórusfesztivál

Negyedik alkalommal került sor városunkban május 6-án és 7-én a Nemzetközi Pünkösdváró Kórusfesztiválra.

A rendezvény első napja az éneklő ifjúságé volt abból az apropóból, hogy fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte a Szondy György Gimnázium Bartók Béla Ifjúsági Vegyeskara. A jubileumi hangversenyen megtelt a Bartók téri zsinagóga, a Menora Saag Centrum Artis.

A jubiláló énekkar az alapító karnagy, Béres Gábor vezetésével az utóbbi öt év tevékenységét áttekintve előbb szakrális, majd világi repertoárjából választott műveket adott elő. A műsorban fellépett továbbá Híves Mária énektanár, a kórus alapító tagja operaáriákkal. Klukon Krisztián gitárjátékával, Novák Bernadett, a vegyeskar jelenlegi tagja pedig furulyajátékával színesítette a programot. A koncerten a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium Ifjúsági Kórusa is vendégszerepelt Pásztorné Bosák Éva vezetésével.

A kerek évfodulók alkalmat adnak arra is, hogy az egykori tagok újraélhessék zenei élményeiket, hiszen a hangverseny végén együtt énekelhetnek a jelenlegi énekesekkel. Ezúttal is két kórusörökzöld csendült fel az összkar előadásában: Bárdos Lajos Danadanája, valamint Kodály Zoltán Berzsenyi Dániel versére írt Forr a világ kezdetű kánonja. A koncerten jelen volt Szalay Szilvia, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának elnöke, aki köszöntőjében kiemelte az ifjúsági kórusok tevékenységének jelentőségét a középiskolá-inkban hiányzó zenei nevelés pótlásában.

Május 7-én a Musica Aurea Vegyeskar szervezésében a rendezvény történetében új helyszínen, a református templomban valósult meg a Csemadok Ipolysági Alapszervezete, valamint Ipolyság város támogatásával a pünkösdváró kórushangverseny. A koncertet Izsmán Jónás, az ipolysági református gyülekezet lelkésze nyitotta meg. Elsőként a hazai Musica Aurea kórus lépett fel részben régi, részben újonnan megtanult hangulatos művekkel, Béres Gábor vezényletével. Majd a füleki Melódia Női Kar mutatott be ízelítőt egyházi repertoárjából Makainé Simon Katalin vezetésével. A harmadik művészeti csoport Ipolyság testvérvárosából, Vácról érkezett. A hangversenykórus minősítésű Serenus Kórus világi és egyházi művekből válogatott változatos műsorát Brusznyai Margit és Patrik Judit vezényelte. A pünkösdi koncertek hagyományává vált a fellépő énekkarok közös éneklése. A 115 énekesből álló összkar hosszan tartó tapsot váltott ki a lelkes közönségből.

A három kórus énekesei a remek koncert után továbbra is együtt maradtak. A Musica Aurea Vegyeskar tagjai, valamint a kórus szervező elnöke, Gál Imre és számos szponzor jóvoltából készült vacsora közben és után ismerkedtek, szórakoztak, énekeltek, s megfogadták, hogy a kórusbarátságot a jövőben is ápolják majd.
(Á.Z.)Leave A Reply