Őszirózsa – magyarnóta-énekesek országos versenye ipolysági énekessel Ipolynyéken

Az ipolynyéki kultúrház október 9-én nótaszótól volt hangos. A magyarnóta- énekesek Őszirózsa elnevezésű országos versenyének döntőjében 16 felvidéki magyar amatőr énekes mérettetett meg. A felvidékiek mellett Magyarországról és Erdélyből is érkeztek résztvevők a minősítő versenyre. Az esemény rámutatott, hogy – szerencsére – él még a magyar nóta szeretete tájainkon.

Zenéjében és dalaiban is él a nemzet. A nótaéneklés is összeköt minket” – mondotta a megnyitón Nagy László, Magyarország pozsonyi nagykövetségének titkára. A magyarnóta-énekesek országos versenye két fordulóban zajlott. Először a Kárpát-medencei versenyzők mérettettek meg a minősítő versenyen, délután a felvidéki versenyzők adták elő a hallgató és a csárdás típusú nótákat. A zenei kíséretet Balog Béla cigányzenekara biztosította. A szakmai zsűri elnöke immár 11. alkalommal Tarnai Kiss László előadóművész volt. A zsűri további tagjai Szeredy Krisztina, Antala Gusztávné Erzsébet, dr. Papp Sándor, valamint Magyar Nándor voltak.

A Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya immár 17. alkalommal szervezte meg a versenyt. „A verseny célja a magyar nóta, mint a magyar hagyomány- őrzés egyik alappillérének az ápolása, az örökség átadása, a fiatalok megszólítása” – hangsúlyozta Balogh Gábor, a területi választmány elnöke.

Ipolyvarbó adott otthont az első versenynek, melyre csupán a Nagykürtösi járásból érkeztek énekesek. A továbbiakban fokozatosan bővült a fellépők sora.  Az idei versenyen 16 felvidéki, 21 magyarországi és egy erdélyi nótaénekes vett részt. Ipolyságot már sokadik alkalommal Tuskó Rózsa képviselte.

A szakmai zsűri értékelése alapján az alábbi eredmény született: harmadik helyen végzett Ladacsi Mónika, második Molnár Lóránt, a győztes pedig a gímesi Nagy Attila lett. Tuskó Rózsa ezüstsávos besorolást érdemelt ki a megmérettetésen.

PP, a szerző felvételeiLeave A Reply